Istorijat škole

 

 
  ISTORIJAT OSNOVNE ŠKOLE „KNEZOVA RAŠKOVIĆA“ - BOŽETIĆI


     Prema raspoloživim pisanim izvorima, prva škola na području rada današnje OŠ „Knezova Raškovića“ Božetići, počela je sa radom 10. septembra 1887. godine. Prvih deset dana škola je bila smeštena u privatnoj kući uglednog domaćina, predsednika crkvene opštine, kmeta i trgovca Vasilija Čkonjevića, u štitkovačkom zaseoku Vrelo, neposredno pored crkve Sv. Blagoveštenja (danas je ta kuća u vlasništvu DP „Srbija šume“ – šumska sekcija Nova Varoš).

 

Prva skola u Stitkovu


     Po preporuci kajmakama, škola je u ovoj kući radila godinu i jedan dan i, dovodeći tursku birokratsku vlast pred svršen čin, njen rad je ozakonjen. Iz tih razloga do danas je ostalo uverenje da je osnovna škola u Štitkovu, prva u novovaroškom kraju na desnoj obali Uvca, počela sa radom 1888. godine (21. septembra). Škola je u istoj kući radila još tri godine, sve do 1891., kada je ponovo premeštena u zaseok Vrelo kod crkve.

    Nova škola je izgrađena i useljena tokom 1926/1927. godine, tačno četrdeset godina po otvaranju prve škole u Štitkovu. Bila je to jedna od najlepših školskih zgrada u ovom delu Srbije i predstavljala je vrhunac tadašnjeg školskog građevinarstva. Posle Drugog svetskog rata, 1950. godine zgrada je rekonstruisana i dograđeni su joj levo i desno krilo.

 

Stara skola u Stitkovu

Nova škola u Štitkovu

 

     Ugled i značaj osnovne škole u Štitkovu za šire područje posebno se ističe u periodu od 1950. do 1963. godine. Tada u ovoj školi, osim učenika iz sela novovaroške opštine koja gravitiraju Štitkovu, nastavu pohađaju i đaci iz sela Akmačići, Kušići, Maskova, Jasenovo, Močioci i Kladnica.

     Škola 1963. Godine dobija naziv OŠ „Dobrivoje Čkonjević“ – Štitkovo, koji ostaje sve do 1.9.2003. godine.

    Početkom školske 1963/1964. godine, osmorazrednoj školi u Štitkovu pripojene su četvorogodišnje škole iz sela Debelja (otvorena 1921. godine), Bukovik (otvorena 1904. godine) i Ljepojevići (otvorena 1929. godine). Od te godine, škole u ovim selima su u statusu izdvojenih odeljenja matične škole u Štitkovu, sve do 1988. godine.

     Nova škola u Božetićima počela je sa radom školske 1988/1989. godine kao matična osmorazredna škola, dok je stara škola u Štitkovu nastavila rad kao četvororazredna, tj. postala je izdvojeno odeljenje matične škole, zajedno sa izdvojenim odeljenjima u selima Debelja, Bukovik i Ljepojevići.

     Prema dokumentaciji sačuvanoj u arhivi škole, najviše učenika pohađalo je staru školu u Štitkovu školske 1963/1964. godine, u ukupnom broju od petstošesdesetosam učenika.

 

Monday the 16th. | © Сва права задржана 2014 | Основна школа „Кнезова Рашковића“ Божетићи | Вебсајт израдио Александар Мутавџић