Историјат школе

 

 ИСТОРИЈАТ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „КНЕЗОВА РАШКОВИЋА“ - БОЖЕТИЋИ

 

     Према расположивим писаним изворима, прва школа на подручју рада данашње ОШ „Кнезова Рашковића“ Божетићи, почела је са радом 10. септембра 1887. године. Првих десет дана школа је била смештена у приватној кући угледног домаћина, председника црквене општине, кмета и трговца Василија Чкоњевића, у штитковачком засеоку Врело, непосредно поред цркве Св. Благовештења (данас је та кућа у власништву ДП „Србија шуме“ – шумска секција Нова Варош).

 

Prva skola u Stitkovu


     По препоруци кајмакама, школа је у овој кући радила годину и један дан и, доводећи турску бирократску власт пред свршен чин, њен рад је озакоњен. Из тих разлога до данас је остало уверење да је основна школа у Штиткову, прва у нововарошком крају на десној обали Увца, почела са радом 1888. године (21. септембра). Школа је у истој кући радила још три године, све до 1891., када је поново премештена у засеок Врело код цркве.

     Нова школа је изграђена и усељена током 1926/1927. године, тачно четрдесет година по отварању прве школе у Штиткову. Била је то једна од најлепших школских зграда у овом делу Србије и представљала је врхунац тадашњег школског грађевинарства. После Другог светског рата, 1950. године зграда је реконструисана и дограђени су јој лево и десно крило.

 

Stara skola u Stitkovu

Нова школа у Штиткову

 

     Углед и значај основне школе у Штиткову за шире подручје посебно се истиче у периоду од 1950. до 1963. године. Тада у овој школи, осим ученика из села нововарошке општине која гравитирају Штиткову, наставу похађају и ђаци из села Акмачићи, Кушићи, Маскова, Јасеново, Мочиоци и Кладница.

     Школа 1963. Године добија назив ОШ „Добривоје Чкоњевић“ – Штитково, који остаје све до 1.9.2003. године.

     Почетком школске 1963/1964. године, осморазредној школи у Штиткову припојене су четворогодишње школе из села Дебеља (отворена 1921. године), Буковик (отворена 1904. године) и Љепојевићи (отворена 1929. године). Од те године, школе у овим селима су у статусу издвојених одељења матичне школе у Штиткову, све до 1988. године.

     Нова школа у Божетићима почела је са радом школске 1988/1989. године као матична осморазредна школа, док је стара школа у Штиткову наставила рад као четвороразредна, тј. постала је издвојено одељење матичне школе, заједно са издвојеним одељењима у селима Дебеља, Буковик и Љепојевићи.

     Према документацији сачуваној у архиви школе, највише ученика похађало је стару школу у Штиткову школске 1963/1964. године, у укупном броју од петстошесдесетосам ученика.

 

Saturday the 25th. | © Сва права задржана 2014 | Основна школа „Кнезова Рашковића“ Божетићи | Вебсајт израдио Александар Мутавџић