Upis prvaka

Upis đaka prvaka u školsku 2019/2020. godinu

   

        Poštovani roditelji budućih prvaka.

     Upis dece u prvi razred osnovne škole, za školsku 2019/2020. godinu počeće 01. aprila 2019. godine.

Upis prvaka

     Obaveštavamo Vas da se, u skladu sa čl. 18. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (Službeni glasnik RS br. 88/2017 od 29. 9. 2017.) u prvi razred upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina tj. u školsku 2019/20. godinuse upisuju deca rođena od 1. marta 2012. do 1. marta 2013. godine.

     Škola je dužna da upiše dete koje ima prebivalište na njenom području, a može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, a u skladu sa prostornim mogućnostima (čl.22 stav 3. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, SGRS br. 88/2017 od 29.9.2017.). Škola će, u skladu sa zakonom, obavestiti roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika, po njegovom zahtevu za upis deteta van područja škole u zakonskom roku. Zahtev roditelj podnosi u pisanoj formi i predaje sekretaru ili direktoru škole.

     Takođe, nakon provere spremnosti za polazak u školu, u prvi razred se može upisati i dete koje ima od šest do šest i po godina. Za prevremeni upis u školu mogu se prijaviti i deca rođena od 01.03. do 01.09.2013.god. Provera spremnosti za polazak u školu ove dece vršiće se u junu 2019. godine.

     Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

   Ispitivanje dece sa motoričkim ili čulnim smetnjama vrši se uz primenu oblika ispitivanja na koji dete može optimalno da odgovori. U postupku ispitivanja deteta upisanog u školu, škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana ili dodatnom podrškom za obrazovanje.

     Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu, bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

    Jedinica lokalne samouprave vodi vodi evidenciju i obaveštava školu i roditelje, odnosno staratelje o deci koja su stasala za upis i koja su upisana u školu.

     

     Potrebna dokumentacija za upis:

1) Izvod iz matične knjige rođenih (overen prepis ili fotokopija) koja može biti starija od 6 meseci;

2)   Potvrda o zdravstvenom stanju deteta;

3) Dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi (fotokopija prijave stana ili fotokopija lične karte);

4) Uverenje (do izdavanja uverenja – Potvrda) Predškolske ustanove o pohađanju predškolskog programa.

    Važno je, pritom, da znate da prilikom upisa dece u prvi razred školske 2019 / 2020 niste u obavezi da dostavljate dokumenta (Izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta) u pisanoj formi, već imate mogućnost da podneste zahtev da škola u vaše ime pribavi navedena dokumenta elektronskim putem.

    Upis i zakazivanje termina za testiranje će se obavljati od 01.04. 2019. godine svakog radnog dana od 8 – 14 časova i to: lično, u kancelariji sekretara škole.

      Za sva pitanja i dileme, možete nas pozvati: 033/660-361,

ili pisati na:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 - DOBRO NAM DOŠLI! -

Monday the 16th. | © Сва права задржана 2014 | Основна школа „Кнезова Рашковића“ Божетићи | Вебсајт израдио Александар Мутавџић