Дешавања

19.5.2022.

desavanja-iconПрослава Дана школе


,,Ој кнеже, ој витеже

Над твојом земљом светлост се шири

Данас се слави слава и наслеђе

Уз молитву твоју све нас уједини.“

 

     Стиховима великана наше поезије Јована Дучића започео је програм поводом обележавања Дана школе.

     -Након скоро 20 година обележава се Дан школе, а 19. мај одабран је као дан сећања на најистакнутијег кнеза у лози Рашковића, Атанасија Рашковића који је био кнез Старог Влаха, а посебно се истицао својим родољубљем и храброшћу- нагласила је директорка школе у свом обраћању присутним гостима.

     Говорећи родољубиву поезију и цртице из живота Атанација Рашковића ученици сиу започели програм, а посебну пажњу и похвале добили су наши глумци који су оживели старе архаизме глумећи обичног сеоског човека.

 1

 

4     4

 

5

6

 

Opširnije...

11.5.2022.

desavanja-iconУгледни час из историје

 

     У среду 11.5.2022. одржан је угледни час из историје. Час је одржала наставница Невена Ивковић у шестом разреду. Наставна јеница: "Српске земље у средњем веку". Тип часа: систематизација.

     Циљ угледне наставне активности: Презентација новог наставног средства за подршку ученику који ради  по ИОП-у 1.
     Интеграција ученика који ради по ИОП-у 1 у групу уз проверу знања из дела наставне теме и повезивање нових знања са постојећим.
 

1     2
3     4
5    6


06.04.2022

desavanja-iconУ сусрет Дану Планете


     Данас смо, предвођени „Амбасадоркама добре наде“, Драганом, Јованом и Тамаром, које већ другу годину учествују у пројекту WWF Adria „Академија за природу“, заједно са Дарком, радо виђеним гостом наше школе, из СРП „Увац“, у дворишту засадили 11 садница. Саднице црног јасена, белог и црног бора и сребрне брезе су донација WWF Adria, а две саднице белог бора, донација су Adria media group, као део пројекта „Засади дрво“.

     Надамо се да ће кроз само пола века наш данашњи шумарак пружати хладовину неким новим нараштајима наше школе, омогућивши им уживање у свежем и чистом ваздуху.

 1     2

4     5

3

 

6.04.2022.

desavanja-iconICCS 2022 (International Civic and Citizenship Education Study)

 

    Данас су ученици VIII разреда учествовали у ICCS 2022 (International Civic and Citizenship Education Study) тестирању, које је, под покровитељством Међународне асоцијације за евалуацију образовних постигнућа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, у Србији спроведено први пут.

     Ово тестирање се односи на грађанско образовање и учешће ученика у модерном друштву, испитује ставове и схватања ученика који се односе на грађанско образовање и извештава о праксама подучавања ученика, техникама управљања одељењем, школом и климом у школи, као и другим факторима који се односе на знања и ставове у области грађанског васпитања.

     Ове године, за учешће у тестирању, узорковано је 150 школа у Србији, 156 одељења 8. разреда, 3450 ученика и 2250 наставника, међу којима и наши наставници који предају осмом разреду.

ICCS 2022


     Захваљујемо се на сарадњи нашим осмацима и њиховим родитељима.


6.4.2022

desavanja-iconМоје село кроз објектив

 

     Пројекат ,,Обогаћени једносменски рад“, а оквиру њега активност ,,Моје село кроз објектив“ спроводи се у нашој школи од школске 2021/2022. године. Након часова редовне наставе ученици од 1. до 4. разреда реализују ову активност са библиотекарком Цмиљком Маринковић и наставником Филипом Бјелићем. 

     Ученици су кроз досадашње активности правили фотографије на различите теме (воће, поврће, цвеће, плодови, животиње, стари објекти, пејзажи, стари предмети...), затим су се кроз литературу и разговор упознавали са овим темама везаним искључиво за локалну средину. Са великом радозналошћу ученици су изржавали своје задатке и радовали се свакој новој теми за обраду.

6a

1a

2a

3a     4a

7a

 

     Кад временске прилике нису дозвољавале излазак на терен, односно ван школског дворишта, ученици су обично израђивали цртеже и макете на одређене теме које су биле актуелне за текући месец, а које се односе на израду фотографија. Такође, на крају сваког месеца вршена је селекција ученичких фотографија, прављени су панои, односно албуми фотографија који се односе на задате теме.

5a

5.4.2022

desavanja-iconПројекат "Моје село"

 

     У оквиру пројектне наставе, у нашој школи је реализован  пројекат "Моје село", са ученицима трећег и четвртог разреда. Пројекат је реализован током фебруара, марта и априла, у трајању од девет наставних часова. 

     Ученици су прво истраживали о пореклу назива имена села: Трудово, Тисовица, Штитково, Божетићи, Буковик и Дебеља.

1a     2a

3a     4a

5a     6a

7a     10a

9a     8a


31.3.2022

 

desavanja-iconКалиграфија и лепо писање

     ,,Калиграфија је много више од лепог писања – то је права уметност“, говорили су црквени монаси који су је свакодневно исписивали. Да је тако потврђују и ученици седмог разреда који сваког четвртка, заједно са наставницом Вером Јоцовић кроз своју слободну наставну активност краснописом исписују слова и поруке.

k1


     Почеци су им били подједнако тешки и занимљиви. Овладавањем калиграфских правила сада је све много лакше. Осмишљавајући орнаментику и учећи слова представљало је уметност и задовољство за њих. 

k2        k3

 

     Много упорности и стрпљења као и едукације потребно је за један успешан калиграфски рад, истичу ученици док вредне руке калиграфским пером пишу мудрости. Краснопис је израз креативности која ученике константно подстиче да раде што боље, а сваки нови изучени детаљсвојеврсна је сатисфакција ка новом успеху и раду, истакла је наставница.

k4     k5     k6


30.3.2022

desavanja-iconУгледни час из српског језика и књижевности

     

     Наставница Вера Јоцовић одржала је угледни час у одељењу 6. разреда и посветила га нашој најпознатијој српској песникињи Десанки Максимовић. Песма ,,Грачаница“ – оживела је српску историју и култ културноисторијског наслеђа. На занимљив начин, кроз драмски приказ, предочен је живот саме песникиље као и краља Милутина, ктитора самог манастира. Након драмског момента ученицима је кроз приказану презентацију дочаран и унутрашњи део манастира са посебним освртом на фреске Симониде и краља Милутина. Ток часа је био заснован на такмичарском делу где су ученици кроз групни рад анализирали песму, а сам почетак главног дела посвећен је био казивању стихова од стране самог аутора. На крају часа, ученици су се упознали и са остала три манастира која песникиња помиње у песми Милешева, Сопоћани и Калинић.

 

1     2

 

3     6

 

5     4

8.3.2022

desavanja-icon8. Март 2022. године

 

     Ученици наше школе од петог до осмог разреда су правили руже као поклон за маме поводом 8. Марта на Обагаћеном једносменском раду Креативне радионице и на часовима ликовне културе. Руже су прављене од пена папира.

1a     3a

5a     6a

2a

4a

Saturday the 1st. | © Сва права задржана 2014 | Основна школа „Кнезова Рашковића“ Божетићи | Вебсајт израдио Александар Мутавџић